Yhteistyötä Hierojakoulujen kanssa

11.01.2023

Olemme tehneet monta vuotta yhteistyötä useamman Suomalaisen oppilaitoksen kanssa tarjoamalla heidän Hieronta-alan oppilailleen mahdollisuuden harjoittelujaksoon Spomalla Fuengirolassa. Harjoittelujaksoja on vuosien aikana ollut monen mittaisia, muutamasta viikosta kuukausiin. 

Harjoittelujakso on sekä meille, että harjoittelijalle antoisaa aikaa. Koska harjoittelujaksoon Spomalla sisältyy mahdollisuus osallistua teoriatunneillemme meidän oppilaidemme kanssa, harjoittelija saa tutustua meidän tapaamme opiskella ja samalla hän saa kertoa oman koulunsa tavoista ja tavoitteista! 


Yhteistyöoppilaitoksemme Careeria julkaisi artikkelin
harjoittelujaksosta Spomalla!

HIERONNAN OPINNOT VOIVAT CAREERIASSA VIEDÄ VAIKKA FUENGIROLAAN!

Hieronnan ammattitutkinto antaa valmiudet työskennellä itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä sosiaali- ja terveysalan, liikunnan tai vapaa-ajan työpaikoilla, kuntoutuskeskuksissa, kylpylöissä, palvelutaloissa, kauneushoitoloissa ja asiakkaiden kodeissa. Työssä tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä kykyä vastuulliseen päätöksentekoon. Careerian hieronnan ammattitutkinnon koulutus koostuu lähi- ja verkko-opinnoista sekä oppimisesta työpaikalla. Careeriassa opinnot voivat viedä opiskelijan vaikka Välimeren rannalle Fuengirolaan. Haastattelimme yhteistyökumppaniamme Fuengirolassa, Sport Massage Institute of Finlandin johtajaa Kari Kinnusta ja Fuengirolassa työelämässä oppimisen jaksolla ollutta opiskelijaa Maarit Luukkosta. Careerian opiskelijoiden vaihdon Fuengirolaan mahdollistaa Erasmus+ -tuki.


Sport Massage Institute of Finlandin kokemukset opiskelijayhteistyöstä ovat positiivisia

Fuengirolassa Espanjassa toimivan Sport Massage Institute of Finlandin johtaja ja pääopettaja Kari Kinnunen kokee oppilaitosyhteistyön sujuvana.

 - Opiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksot Fuengirolassa ovat positiivisia kokemuksia sekä meille että opiskelijoille. Me näemme, minkälaista opetus eri oppilaitoksissa on ja saamme myös itsellemme ideoita. Opiskelijoille Espanjan jaksot ovat mieleenpainuvia sekä opittavien asioiden, että espanjalaisen elinympäristön kannalta, Kari Kinnunen summaa. 

- Yhteistyö Careerian kanssa on vaivatonta. Saamme selkeät tiedot siitä, mitä kultakin opiskelijalta työelämässä oppimisen jaksolta odotetaan, mitkä ovat opiskelijan tavoitteet ja kehittämisen kohteet. Careeriasta tulee meille uuden oppimiseen motivoituneita ja alasta kiinnostuneita opiskelijoita, joilla on hyvät perustekemisen taidot ja valmiudet oppimisjaksolle sekä asiakkaan kohtaamiseen. Yhteistyö on toiminut kaikkien kanssa hyvin, hän kiittelee.

Mitä monipuolisempi oppimisympäristö, sitä paremmat oppimistulokset

Sport Massage Institute of Finland on urheiluhierojaopisto. Opiskelijat perehdytetään työelämässä oppimisen jaksoilla juuri tähän toimintaympäristöön oppimistavoitteina kaikille yhteiset hieronnan ammattitutkinnon perusteet. Opiskelijat oppivat erilaisia tapoja tehdä asioita.

- Kuten työelämässäkin, mitä monipuolisemmassa ympäristössä työskentelee, sitä enemmän oppii ammentamaan minkälaisten haasteiden kanssa voi olla tekemisissä. Työ opettaa ja muokkaa osaamista. Opiskelijat pääsevät kokeilemaan, onnistumaan ja oppimaan. He voivat keskittyä oppimiseen, kun asiakkaat tietävät lähtökohtaisesti tulevansa opiskelijahierontaan. Tulevan työelämän kannalta on tärkeää, että opiskelijat oppivat asiakas- ja potilaslähtöisiksi. Tämä onkin iso osa työelämässä oppimisen jaksoa - opettelua kuinka tekemistä lähdetään muuttamaan asiakkaan tarpeiden mukaan, Kari Kinnunen kuvaa oppimis- ja työympäristöä.

Hyvällä hierojalla on hyvät sosiaaliset taidot

Hierojilta odotetaan hyviä sosiaalisia taitoja ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa.

- Hyvä hieroja pitää sosiaalisista tilanteista ja osaa kuunnella asiakasta. Lisäksi tarvitaan halua auttaa, kiinnostusta asiakkaasta ja potilaan vaivoista sekä halua ratkaista asioita. Selkeänä päämääränä on auttaa asiakasta joko omilla taidoilla ja työkaluilla tai tarvittaessa ohjata hänet eteenpäin toisen asiantuntijan palvelujen pariin. Tällainen yhteistyö muiden ammattiryhmien kanssa on hyvää asiakaspalvelua, Kari Kinnunen kiteyttää. 

Alalla on hyvät tulevaisuudennäkymät

Arvostus hieronta-alaa kohtaan on jatkuvasti kasvanut. Nykypäivän hierojat pystyvät sekä antamaan rentouttavia hierontoja että hoitamaan erilaisia vaivoja.

- Liikuntaelinongelmat lisääntyvät koko ajan, niin myös hieronnan tarve. Arvostus ammattikuntaa kohtaan kasvaa, eikä ihmiskosketusta pystytä koneellistamaan, Kari Kinnunen maalaa alan tulevaisuudennäkymiä.

Hierojan ammattitutkinnon osalta kehitys on kulkenut oikeaan suuntaan ja alan koulutus vastaa hyvin tämän hetken tarpeisiin. - Painoa on laitettu kansansairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksien hoitamiseen. Lisäisin itse vielä ratkaisukeskeisyyttä, osaamista esimerkiksi siitä, miten valitaan oikea käsittelytekniikka. Vaihtoehtoja on paljon ja niistä yksi toimii yhdelle, toinen toiselle. Valinta tulee tehdä asiakkaan tarpeen mukaan, Kari Kinnunen kuvaa alan koulutuksen nykytilaa.

- Tämä on ala, jolla on mahdollista haastaa itseään ja kehittää omaa osaamistaan jatkuvasti. Hierojat eivät ole enää vain hierojia, vaan manuaaliterapeutteja. Hierojan ja fysioterapeutin väliin olisikin mielestäni hyvä saada vielä yksi ammattinimike, vaikkapa tuo manuaaliterapeutti, Kari Kinnunen ehdottaa lopuksi.

Käsillä tekeminen ja halu tuottaa hyvää oloa johtivat Maarit Luukkosen hierojaopintoihin Careeriaan

Maarit Luukkosella on matkailualan opintoihin painottunut merkonomitutkinto ja pitkä työkokemus matkatoimisto- ja hotellialalta sekä asiakaspalvelutehtävistä. Hän on parhaillaan toimivapaalla työstään toimistovastaavana. Vahva asiakaspalvelutausta oli hyvä pohja nyt työn alla olevan hierojan ammattitutkinnon suorittamiselle.
- Ajatus hierojaksi ryhtymisestä tuli minulle jo yli 10 vuotta sitten, mutta silloin minulla ei vielä ollut mahdollisuutta kokopäiväopiskeluun. Käsillä tekeminen ja toisten ilahduttaminen on aina ollut mukana kaikessa, mitä teen. Samalla motiivilla olen tehnyt läheisille ja työkavereille intialaista päähierontaa, jonka opettelin jo kymmenisen vuotta sitten, Maarit Luukkonen kertoo taustoja hierojaopintojen aloittamiseen.

Maarit Luukkonen on tyytyväinen opintoihinsa Careeriassa.
- Ajattelin, että perinteinen koulumuotoinen opiskelu sopisi tavoitteisiini hyvin ja Careerian aloitusajankohta sopi omiin suunnitelmiini erinomaisesti. Olen viihtynyt Careeriassa hyvin. Opettajat Merja Helistö ja Juha Oikarainen ovat todella omistautuneita opetukselle. Olen saanut heiltä hyvää opetusta ja tukea. Anatomia tuotti alussa hankaluuksia, mutta latinankielisen sanaston omaksumisessa auttoi sitten ranskan kielen taitoni ja hyvä kielipää. Oppimisen kannalta oli todella hieno hetki, kun teoria ja käytäntö yhdistyivät omassa päässäni, Maarit Luukkonen kuvaa opiskelua. - Careeriassa on ollut hyvää myös se, että olemme nopeasti päässeet tekemään asioita ja hieromaan asiakkaita, vaikka teoria ei vielä ihan kokonaan olekaan ollut hallussa. Käytännössä tekeminen auttoi konkretisoimaan teorian. Myös erilaiset oppijat on hienosti otettu huomioon. Meitä on kurssillani eri-ikäisiä ja eri lähtökohdista ja kaikki on huomioitu hyvin. Merjalta ja Juhalta on saanut hyvin tukea ja kysymyksiin on vastattu, Maarit Luukkonen kiittelee.

"Olen etuoikeutettu, kun pääsin Fuengirolaan"

Kun Maarit Luukkonen kuuli mahdollisuudesta suorittaa opintoja Fuengirolassa, hän tarttui heti tilaisuuteen.
- Olin Fuengirolassa yhteensä kaksi kuukautta. Varasin hyvissä ajoin lennot ja etsin asunnon. Tunsin olevani tervetullut Sport Massage Institute of Finlandiin. Kari Kinnunen vastasi aina nopeasti viesteihini, hän kertoo matkalle valmistautumisesta. - Tein Fuengirolassa Massage Institute of Finlandissa hierontoja neljänä päivän viikossa. Osallistuin myös opetustunneille aina, kun se oli mahdollista. Tämä oli iso asia, koska teoria tuli nyt urheiluhieronnan näkökulmasta.

Kari Kinnunen on kävelevä anatomian käsikirja ja hänellä on valtava osaaminen. Hän myös osasi esittää asiat kansantajuisesti ja kiinnostavasti. 

Teorian jälkeen hän näytti vielä asiat käytännössä, jonka jälkeen pääsi tekemään itse. Kari Kinnunen antoi paljon vastuuta ja auttoi aina nopeasti, kun tarvitsin apua, Maarit Luukkonen kertoo kiitollisena oppimastaan.
- Fuengirolassa vietetty aika oli helppoa ja vaivatonta. Sää oli hyvä ja englannin kielellä ja viittomilla pärjäsi hyvin. Aktiviteetteja löytyi joka lähtöön, kulttuuria ja liikuntaa. Edistin myös vapaa-ajalla opintojani tekemällä huolellisesti kirjauksia asiakastapaamisistani tutkintoni näyttöä varten. 

Suosittelen Fuengirolan jaksoa kaikille, jotka haluavat nähdä asioita vähän eri perspektiivistä. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun pääsin Espanjaan. Minulle tuli rohkeus tehdä asioita. En varmaankaan vielä edes ymmärrä kaikkea, mitä Fuengirola minulle antoi, hän pohtii.

Oppimisen iloa ja ihmisläheinen ammatti

Opiskelu ja oppiminen on ollut mieluista. - Olen ylpeä, että opiskeluni lähti sujumaan niin hyvin. Olen pyrkinyt suorittamaan kaiken mahdollisimman hyvin. Olisin voinut valmistua nopeammassakin tahdissa, mutta en halunnut kiirehtiä. Otan jatkonkin ihan rauhallisesti. Palaan opintovapaani päätteeksi vanhaan työpaikkaani ja katson ihan rauhassa, miten alan tehdä hierontatöitä. Kotona on kyllä jo hierontapöytä, mutta en ihan heti ala kokopäiväiseksi yrittäjäksi, Maarit Luukkonen kertoo suunnitelmistaan.

- Voin lämpimästi suositella tätä koulutusta kaikille, jotka haluavat ihmisläheisen ammatin. Pitää myös olla jonkinlainen hoivavietti, halu auttaa ja kuunnella ihmistä. Lisäksi tarvitaan sosiaalisuutta ja tilannetajua. Ja pitää osata laittaa itsensä toissijaiseksi, sillä asiakas on ykkönen, hän evästää alalle aikovia.

Kiitokset Careerialle

Maarit Luukkonen on kiitollinen kaikesta Careeriassa saamastaan opista ja kokemuksista. - Minun matkani tällä opintopolulla on ollut loistava. Olen saanut Careeriasta täyden tuen. Kansainvälisyyskoordinaattori Ville Vierimaa teki Fuengirolaan lähtemiseni todella helpoksi. Asiat hoidettiin hyvin ja kysymyksiini vastattiin aina nopeasti. Välittäminen näkyy myös opettajieni Merja Helistön ja Juha Oikaraisen toiminnassa. Minulla on tunne, että opiskelijoista todella välitetään, heistä ollaan kiinnostuneita ja asioita halutaan kehittää. Opiskelu Careeriassa on ollut minulle pelkkää onnistumista. Olen iloinen, että läksin tälle tielle, Maarit Luukkonen kiittää lopuksi.